Tijdens dit blok hebben we het al over de Egyptenaren gehad.
Filmpjes:
Egypte
Egypte werd bestuurd door een Farao. Dat is een koning. Wanneer zij dood gingen, werden ze begraven in een piramide. Deze werd gebouwd door de boeren. Zij werkten hieraan in de tijd dat de Nijl overstroomde. Zij konden dan niet op het land werken, maar werkten dan aan de piramide.
Als de Farao stierf, werd deze begraven in de piramide. Helemaal ingewikkeld in linnen doeken, een mummie. Dit werd in een kist gelegd die leek op een dier. In de grafkamer werden heel veel andere spullen gelegd. Zodat de Farao in het dodenrijk verder kon leven.
Doordat de Nijl overstroomde bleef er elke keer een laagje klei liggen. Dit zorgde ervoor dat de grond heel rijk was aan voedingsstoffen en het graan, groenten en fruit goed konden groeien. Van al het graan moesten ze een deel aan de Farao geven. De grond waar ze op bouwde was namelijk van hem. De Farao betaalde met het graan de mensen die voor hem werkte, zo ook de soldaten.
Hiëroglyfen

Tijdens de les hebben we het gehad over hiëroglyfen. Hier schreven de Egyptenaren mee. Ze hadden nog geen echte letters, maar schreven met plaatjes.
Griekenland
In Griekenland hielden ze heel vroeger al de Olympische spelen. Dit deden ze om de goden te eren. Wanneer er weer Olympische spelen waren, werd er niet gevochten maar gesport. Alleen de mannen mochten meedoen.
De tijd tussen twee spelen in noemden ze dan ook een Olympiade.
In deze tijd werd er naakt gesport. Als je de winnaar werd van de Olympische spelen, werd je als een held gezien. Je kreeg een krans van laurierbladen en een gedicht. Soms kreeg je ook geld en een standbeeld.
Griekse bouwstijl
De Griekse bouwstijl valt op door de mooie zuilen en versieringen. Dit werd later ook door de Romeinen over genomen.

Theater
Op veel plekken werd theater gespeeld. Dit zag je eerst vooral op straat, later werden hier theaters voor gebouwd. Deze waren ook in de open lucht, dus buiten.
De grens
De bovengrens van het Romeinse Rijk was de Rijn. Alle landen hier onder en rond de middellandse zee hoorden hier ook bij.

Het rode gebied geeft het Romeinse Rijk aan.
Op de markt
Noviomagus was een plaats in Nederland waar een markt gehouden mocht worden. Wij kennen deze plaats nu als Nijmegen.
Om naar de markt te gaan moesten veel handelaren wandelen. De paden naar de markt waren aangegeven met mijlpalen. Hierop stond in Griekse letters geschreven waar ze heen liepen.
Handelaren reisden veel. Omdat andere landen steeds meer hoorden van de grote markten kwamen ook zij naar de markt. Dit deden ze niet alleen te voet, maar ook per schip.
Veel handelaren gingen naar Constantinopel. Dit was in het Byzantische Rijk. Het Byzantische rijk kennen wij nu als Turkije.

Maak jouw eigen website met JouwWeb